"Ideje van a békének és ideje van a háborúnak"

A film mögött rejlő igaz történetről, az adventista egyházról, Mel Gibsonról és teológiai kérdésekről Csizmadia Róbertet, a Magyarországi Hetednapi Adventista Egyház főtitkárát kérdeztük meg, aki a film magyarországi forgalmazásában és ismertetésében is szerepet vállalt.
Tovább a teljes intejúra

 

Nem mintha a történet épp csak felületesen érintené a hitbeli dolgokat, de Gibson nem riad vissza a keresztény szimbolikától: stigmatikus sebeket, a föld mélyére való pokolraszállást és Nap-glóriás felemeltetést épít hőse személyes passiójába a csatamezőn. A háború pokol, de A fegyvertelen katonán keresztül Gibson megtalálja a módját, hogy szívfacsaróvá tegye. Csodálatos erő van a vérben!”

Részlet Robbie Collin a The Telegraph-ban megjelent filmkritikájából

 

“Habár kreatív igazgató és gyártási vezető voltam éveken keresztül, nem volt bennem igazán vágy, hogy producere legyek egy filmnek egészen addig, amíg kedves barátom, Stan Jensen, aki Hetednapi Adventista, megosztotta velem Desmond T. Doss tizedes, a történelem első fegyvernélküli szolgálatot teljesítő katonájánk történetét, aki elnyerte a Kongresszusi Becsület Érdemérmet. Teljesen magával ragadott a történet, és benne akartam lenni a produkcióban elejétől a végéig. Milyen inspiráló ember volt ez a Desmond - az igazi Forest Gump -, egy ember, aki megtagadta, hogy öljön, vagy akár megérintsen egy fegyvert még az alapkiképzés alatt is. Megverték, kicsúfolták, gyávának bélyegezték, de ő ezzel mit sem törődött. Ezek egyedül rá és Istenre tartoztak, és eltökélte, hogy szolgálni fogja a hazáját a maga módján, bármi is következzen, és sosem adta fel. Akármilyen hihetetlenül hangzik is, Desmond megmentett legalább 75 életet az Okinavai Csatában, a hitét használva egyedüli fegyverként.“

Gregory Crosby producer a filmről

Gyere ahogy vagy!