Kritikák a filmről

"A fegyvertelen katona egy igazi, klasszikus, mi több örök érvényű történet az emberi nagyságról, arról hogy nem szabad megtörnünk, nem adhatjuk fel az elveinket, és az akciójelenetek, illetve az alakítások mellett mindez egy igazán ütős pontja ennek a mozinak.
Akkor mégis mi a bajom? Hogy valójában ebből tényleg egy nagyszerű filmet lehetett volna készíteni, mert minden összetevő adott volt hozzá..."
filmbook.blog.hu

"A fegyvertelen katona a zsigerekre hat, belenyom a székbe és moccanni sem enged. Pont ott és annyit csavar mindig egyet, ahol tudja, hogy elkaphat a legelemibb érzelmeidre hatva. És amikor könnycseppeket törölgetve kitámolyogsz a moziból, nem is biztos, hogy végig akarod gondolni, amit az elmúlt majd két és fél órában láttál."
ign.com

"...a sztori tényleg filmre kívánkozott. Egy constientious objectorról, azaz fegyveres szolgálatot lelkiismereti – vallásos – okokból megtagadó személyről szól. Desmond Dossnak hívták, és a második világháború vége felé fegyvertelenül vett részt a hírhedt okinavai csatában, a Csendes-óceáni hadszíntér egyik legvéresebb ütközetében. Vallásosságára – pontosabban a hatodik parancsolatra – hivatkozva tagadta meg a fegyverviselést, a film szerint ezért folyamatosan vegzálták, de a hadseregben végül szanitécként szolgálhatott, és 75 ember életét mentette meg egy elbaltázott visszavonulás után az említett csatában, a saját életét veszélyeztetve."
filmtett.ro

"Desmond Doss történte igazi kincsesbánya minden díjhajhász (vagy éppen Hollywood bocsánatáért esedező) rendező számára, hiszen minden meg van benne, amiért Oscar bácsi jönni szokott: egy felemelő történt hazafiasságról, hitről és az elveinkhez való ragaszkodásról. Ahogyan pedig a hitében a végsőkig kitartó főszereplője, úgy Gibson sem hazudtolja meg magát."
smokingbarrels.blog.hu

"A film Mel Gibson ötödik rendezése, amit tíz évvel utolsó munkája, az Apocalypto után készített el, és saját állítása szerint azért vágott bele a projektbe, mert „végre egy igazi szuperhős történetét mesélheti el, aki nem kívül hordja az alsónadrágját”. A 2006-ban elhunyt Desmond Dossról azt nyilatkozta, ha ma is élne, neki kéne az Egyesült Államok elnökének lennie, amiben azért van valami."
port.hu

"Mel Gibson tehát vérbeli háborús filmet hozott össze, mindezt ráadásul független filmesként, a műfajban rendkívül kevésnek számító 40 millió dollárból persze ebből a pénzből is kijönne vagy 40 millió Barátok közt epizód. Ennek ellenére a film sehol nem tűnik vérszegénynek..."
akritizator.blog.hu

"...a bátorság nem a puskában rejlik, a férfiasságot nem az izmok eredményezik és hősök nem csak azokból válhatnak, akik a legtöbb életet veszik el. Ezért a tanulságért kapott Desmond becsületrendet. Elsőként úgy, hogy egyszer sem sütött el fegyvert."
movietank.blog.hu

"Nem fogom elmesélni az egész filmet, hiszen azt szeretném, hogy minél többen megnézzék."
baptist.hu

"Ha Gibsont nem az foglalkoztatná a monománia határait súrolóan, hogy minden egyes húst tépő golyót megmutasson, és egy kicsivel többet foglalkozna a filmje szereplőivel is (és nem akarná a torkunkon lenyomni az ideológiáját Istenről), akkor A fegyvertelen katona mehetne a polcra fel a Szakasz vagy a Sztálingrád mellé, de így csak a Passió mellett marad neki hely. Kár, több volt benne."
index.hu

"A kevesebb több lehetett volna, de Gibson rendre rátesz még egy lapáttal: a film hemzseg a lassításoktól, a heroikus alulnézeti snittektől, a zene patetikus fortissimókkal fokozza a csúcspontokat, és egymás után két szereplő is kinyilatkoztatja, mennyire félreismerte a gyávasággal vádolt Desmondot."
origo.hu

"A fegyvertelen katona bemutatását a Velencei Filmfesztiválon egy masszív tíz perces tapsvihar követte, sőt, az első hazai vetítés után is hasonló elismerés követte, de mégsem lehet rögtön ódákat zenegeni a filmről. Sem műfajában, sem Mel Gibson rendezői munkásságában nem kiemelkedő, de mindezek ellenére az összkép hatásos, sokszor döbbenetesen sokkoló élménnyel lehetünk gazdagabbak a megtekintése után."
rated.hu

"És Mel Gibson nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy Doss szemszögéből mutassa be a hacksaw-i eseményeket. Az a Mel Gibson, akit Hollywood szinte már kiutált antiszemita megnyilvánulásai miatt. Hogy erről kinek mi a véleménye, az magánügy. Viszont arról szemernyi kétsége sem lehet senkinek, hogy ez az ember egy jó színész, és egy nagyon jó rendező. Vagyis az volt a Fegyvertelen katona előtt."
supernaturalmovies.blog.hu

Sajtó

Tájékoztató a sajtóanyagokról

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Mel Gibson A fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge) című filmje kapcsán elkészítettünk egy dokumentumcsomagot Desmond Dossról és a Hetednapi Adventista egyházról.

Célunk, hogy mind Desmond Thomas Doss személyéről, mind a Hetednapi Adventista Egyházról és annak elveiről és véleményéről helyes információk jelenjenek meg. Reméljük, hogy ezen anyagok segítséget jelentenek az Ön munkájában is.

A következő dokumentumokat találja meg a csomagban:

 1. FAQ
  Röviden Dossról, hitéről és az Egyház álláspontjáról a katonai szolgálatot illetően, illetve az egyház és a film viszonyáról.
  Dokumentum letöltése
 2. Az egyház viszonyulása a háborúhoz és a katonai szolgálathoz
  A Hetednapi Adventista Egyház Magyar Uniójának állásfoglalása.
  Dokumentum letöltése
 3. Kik az adventisták?
  Alapvető információk az egyházról, illetve az egyház hivatalos állásfoglalásai a társadalmat érintő témákban.
  Dokumentum letöltése
 4. A mozifilmről
  Egy cikk arról a kalandról, ahogyan Doss életéből mozifilm lett.
  Dokumentum letöltése